Taidehistorian seura - Föreningen för konsthistoria ry

Paikka: Jyväskylän yliopisto
Aika: 12.-13.2.2015

Ks. tarkemmin ajankohtaista-sivulta

TAHITI 5: Suomalainen nykytaide ja sen tutkimus järjestetään Rovaniemellä 1.-2.11.2012.

Suomalainen nykytaide on tekemistavoiltaan ja aiheiltaan monimuotoista. Perinteisen ilmaisun, maalauksen, kuvanveiston ja grafiikan, ohelle ovat tulleet valokuvat, videot, media, tila-, ympäristö- ja yhteisötaide, installaatiot, performanssit ja kehon taide. Ensimmäisen konferenssipäivän aikana perehdytään suomalaiseen nykytaiteeseen ja sen tutkimukseen Rovaniemellä Kulttuuritalo Korundissa. Toisena konferenssipäivänä retkeillään Kittilään tutustumaan kahden lappilaisen nykytaiteen pioneerin Kalervo Palsan ja Reidar Särestöniemen kotiseutuun.

TAHITI 5:n ohjelma (pdf)

Valtakunnalliset taidehistorian päivät ovat saaneet nimensä 1960-luvun TAHITI-seuralta. TAideHIstoriaa TIeteenä painottava nuorten tutkijain seura kokoontui keskustelemaan alan teoreettisista ja metodisista kysymyksistä. 1980- ja 1990-luvulla taidehistorian päiviä järjestettiin mm. Helsingin yliopiston taidehistorian opiskelijajärjestön, Eidoksen toimesta.

Taidehistorian seura ryhtyi elvyttämään perinnettä vuonna 2007 organisoimalla 2-päiväisen valtakunnallisen tapahtuman TAHITI 1 yhteistyössä Helsingin yliopiston taidehistorian oppiaineen, Turun yliopiston taidehistorian oppiaineen ja Valtion taidemuseon/Kehyksen kanssa. Päivien teemana oli Taidehistoriallinen ajattelu, ja mukana oli yli 30 puhujaa, jotka esittelevät taidehistoriallisen tutkimuksen monialaisuutta ja rikkautta. Puheenvuorojen aiheet vaihtelivat reliikkien tutkimuksesta taidehistorian analyysimalleihin ja nykytaiteesta museoiden rooliin tilannesidonnaisena mediana. Key note -puhujana oli saksalainen Silke Walther otsikolla The Great Chain of Meaning: Franz Theodor Kugler (1808-1858) and the Art Historical Survey Book in Germany.

TAHITI 2 järjestettiin marraskuussa 2008 yhteistyössä Suomen kansallismuseon ja Helsingin yliopiston taidehistorian oppiaineen kanssa. Tarkempana teemana oli Taidehistorian kieli ja käsitteet. Seminaari oli päivän pituinen, ja puheenvuoroja oli kaikkiaan yksitoista. Key note -puhuja oli tällä kertaa ruotsalainen Maria Görts aiheella: Depicted with Honesty: Some Remarks on a Category of Concepts in Art Criticism and Art History in Early 20th Century.

TAHITI 3 järjestettiin maaliskuussa 2010 Turussa yhteistyössä Turun yliopiston ja Åbo Akademin taidehistorian oppiaineitten kanssa. Erityisenä teemana oli Teoria, Historia ja Muistin käytännöt. Seminaari oli päivän pituinen, ja puheenvuoroja oli kaikkiaan yksitoista. Key note -puhuja oli Prof. em. Stephen Bann (University of Bristol) aiheella: History as Dream Work: the French Troubadour Painters Fleury Richard and Pierre Revoil.

TAHITI 4 järjestettiin Helsingissä Ateneumin taidemuseossa 14.–15.10.2011 ja sen otsikkona oli Empiria taidehistoriassa. Keynote-puhujina olivat prof. David Gaimster (Humterian Museum and Art Gallery, University of Glasgow) ja dosentti Jari Pakkanen (Royal Holloway, University of London).

Taidehistorian päivät tarjoavat laaja-alaisen foorumin tieteelliselle keskustelulle ja ajankohtaisten tutkimushankkeiden esittelylle. Tapahtuma pyritään järjestämään puolentoista vuoden välein.

TAHITI on myös Taidehistorian seuran julkaiseman tieteellisen verkkolehden nimi. Lehden ensimmäinen numero ilmestyi syyskuussa 2011 osoitteessa: www.tahiti.fi

Ohjeet kirjoittajille (pdf)

co Taidehistorian oppiaine PL 3 00014 Helsingin yliopisto - Läroämnet konsthistoria, PB 3, 00014 Helsingfors universitet